Glasvezel / Fiber to the home

Gewoon als try-out mijn eigen gedachten over bepaalde ontwikkelingen publiceren naar het web. Het zijn over het algemeen quick en dirty geschreven stukjes. Maar och wellicht krijg je zo wat input terug om jezelf te verbeteren of om een andere invalshoek te verkrijgen.
Exploring new worlds ..

Fiber to The Home ..
Begin 1998 bezocht ik in San Jose (CA) USA de eerste ADSL Forum en werd daarin voorgelicht over nieuwe technieken voor breedband en dan met name ADSL

33k6 modems waren gemeengoed en 56K modems werden meer en meer gepromoot. Wie kent de oorlog tussen USRobotics en Rockwell nog tussen X2 en K56flex nog?

Eind jaren negentig kwam ISDN opzetten: volledig digitaal communiceren. De Moduvox zorgde ervoor dat oude analoge apparatuur nog gebruikt kon worden zodat niet de gehele infrastructuur van de gebruiker vervangen hoefde te worden.

ADSL stond begin 98 nog in de kinderschoenen. Er was nog geen eenduidige techniek die gebruikt werd. Zullen we G.Lite of G.DMT implementeren? (G.lite is ADSL tot 1Megabit download zonder splitter, waar G.DMT tot 8Mbit download is met splitter). Het Project snelnet in Amsterdam werd opgestart om ADSL te testen.

Natuurlijk zag men dat breedband een grote vlucht zou gaan nemen en dat hieraan verschillende abonnementsvormen gehangen kon worden: de telecommunicatiebedrijven kozen dus voor G.DMT en konden dus theoretisch 8Mbit down en 1Mbit up aanbieden naar gebruikers toe.

Omdat we eind jaren 90 nog in een ontwikkelingsfase zitten worden snelheden niet direct tot het maximum aangeboden omdat het totale netwerk aangepast en geoptimaliseerd moet worden. Langzaam wordt ADSL uitgerold zoals ze dat mooi noemen in Nederlands. Eerst grote steden en daarna de dorpen. Om ADSL aan te kunnen bieden moeten wijkcentrales aangepast worden en dat vergt de nodige investeringen.

Tijdens de conventie in 98 wordt al snel duidelijk dat het ultime doel: Fiber to the Home is.
Glasvezel tot in huis. Glasvezel kent bijna onbegrenste mogelijkheden (in aangeboden diensten en beschikbare bandbreedte).

Langzaam worden glasvezel netwerken richting woonwijken aangelegd.
Het beste voorbeeld van een implementatie zoals we het wellicht willen hebben is te vinden in Milaan.
De service provider Fastweb biedt een internet aansluiting van 10Mbps (megabit per seconde). Dit wordt tezamen met telefonie, tv-on-demand en digitale televisie voor een vast maandelijks bedrag aangeboden (ik heb bedragen van rond de 85 euro gelezen). Naast deze standaard iensten is er ook nog video-on-demand, draadloos internet, videofonie te verkrijgen. De laatste telling was dat Fastweb meer dan 100.000 gebruikers heeft.

E.Biscom, de beheerder van Fastweb verteld dat het economisch niet interessant is om dergelijke netwerken aan te leggen in steden met minder dan 50.000 inwoners.

Op dit moment zijn er vele onderzoeken gaande mbt breedband, zie oa. de website van de stedenlink (www.stedenlink.nl)
Hier zien we oa. dat eind 2003 in Almere een fiber to the home project is opgestart.
(http://www.stedenlink.nl/projecten/Breedband/index.html) Het is dan ook een advies de projecten door te nemen.

Wanneer we fiber to the home schrijven dan bedoelen we ook daadwerkelijke aansluiting van glasvezel in het huis. En niet zoals bijv in de woonwijk Nieuwland in Amersfoort waar het laatste stukje tot aan het huis nog koper is. Dit kan namelijk tot problemen leiden: ADSL was niet mogelijk omdat KPN niet welwillend hier tegenover stond (wilde wellicht niet de investering maken) en ook breedband via de televisie kabel was niet mogelijk omdat Casema deze wijk niet in haar gebied had liggen. Dan ligt er dus dure glasvezel maar er wordt dan niet optimaal gebruik van gemaakt.

Mijn eigen gedachte is dat het nog enige jaren kan duren voordat de eerste woonwijken uitgerust zijn zoals bijvoorbeeld in Milaan. Want natuurlijk moet in gedachten gehouden worden dat de consument uiteindelijk betaald en als het niet betaalbaar is zullen ze het niet afnemen hoe mooi en prachtig de techniek ook is.

algehele bron: google, keyword fiber to the home

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.